Aansprakelijk stellen: de betekenis

In het leven maken we allemaal fouten. Maar wanneer een bedrijf of persoon daarbij schade toebrengt aan een ander, is deze daarvoor mogelijk aansprakelijk. En zo ja, dan is hij of zij in de meeste gevallen verplicht om deze schade te vergoeden.

Iemand verantwoordelijk stellen voor schade, kan volgens de wet op verschillende gronden, bijvoorbeeld door:

 • een onrechtmatige daad zoals een verkeersongeval, vernieling, beschadiging en geweld;
 • risicoaansprakelijkheid zoals voor gebrekkige zaak of opstal, schade door werknemers, door kinderen of dieren;
 • werkgeversaansprakelijkheid voor schade, die tijdens het werk door de werknemer is opgelopen.

Heeft u letselschade opgelopen? Voordat kan worden overgegaan tot een schadevergoeding, het indienen van een schadeclaim bij letselschade of het claimen van smartengeld, zijn er eerst een aantal zaken die moeten worden vastgesteld.

Iemand aansprakelijk stellen: hoe werkt het?

Wilt u iemand verantwoordelijk stellen voor uw opgelopen letselschade? Verzamel alvast zoveel mogelijk bewijs. Denk aan:

 • foto’s, video’s of een situatieschets van de schade voor en na het voorval;
 • contactgegevens van zowel de dader als eventuele getuigen;
 • medische informatie met betrekking tot uw letsel;
 • betaalbewijzen en bonnetjes van de gemaakte kosten en schade na het voorval;
 • een aanrijdings- of schadeformulier, eventueel politierapport of rapport van de arbeidsinspectie.

Laat u adviseren

ArbeidsletselAdvocaten kijkt graag waar we u kunnen helpen, om zo de stress die u ervaart na het ongeval te verminderen. Weet dat u er niet alleen voor staat. Wij nodigen u graag uit voor een gratis adviesgesprek.

Aan de orde komen:

 • wat is er gebeurd?
 • hoe kunt u iemand aansprakelijk stellen?
 • wat zijn uw kansen op een vergoeding?

Een advocaat nodig?

Arbeidsrecht en Letselschade zijn twee expertises van onze Advocaten. Wij zijn specialist in het behartigen van belangen van slachtoffers die letsel hebben opgelopen.

Vertel uw verhaal 0800 - 220 2200 (gratis)

Aansprakelijk stellen tegenpartij

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij gebeurt meestal door het zenden van een (aangetekende) brief of een e-mailbericht. Hierin geeft u aan dat u deze persoon aansprakelijk stelt en dat hij/zij de door u geleden en nog te lijden (letsel)schade dient te vergoeden. Verder vraagt u meestal om de aansprakelijkstelling door te sturen aan zijn/haar verzekeraar, zodat daarmee de schade kan worden geregeld.

Indienen van een schadeclaim bij letselschade

Wie aansprakelijk kan worden gesteld, bij het indienen van een schadeclaim bij letselschade, hangt af van het type ongeval. Veel voorkomende ongevallen zijn:

 • De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval ligt meestal bij de werkgever. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werksituatie. Bij een ongeval in de werkomgeving kan het zijn dat er niet aan deze verplichting is voldaan en kunt u dus een schadeclaim voor letselschade indienen.
 • Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval is anders geregeld. Het gemotoriseerd verkeer is bij een aanrijding in principe altijd aansprakelijk ten opzichte van een zwakke verkeersdeelnemer (fietser of voetganger). Los van een eventueel percentage eigen schuld bij de zwakke verkeersdeelnemer. Bij een aanrijding tussen gemotoriseerd verkeer hangt de aansprakelijkheid af van de overtreding van verkeersregels.

Altijd bij u in de buurt

Met bezoekadressen verspreid over het hele land, vindt u Arbeidsletsel Advocaten altijd bij u in de buurt. Bent u niet in staat om bij ons langs te komen, dan kunnen we, indien u dit wenst, zelfs bij u aan huis komen voor een afspraak. Klik op onderstaande bezoekadressen voor meer informatie of om direct een afspraak te maken.

Direct GRATIS advies of een SECOND OPINION?

Vertel uw verhaal Bel 0800 - 220 22 00 (gratis)

Resultaat

Wij zijn zeer tevreden over de manier waarop Arbeidsletsel Advocaten onze zaak heeft afgehandeld. Niet alleen dat vlot de juiste dingen werden gedaan maar ook omdat de informatie die wij gaande het proces kregen prima in orde was. Mijn man en ik willen jullie kantoor graag een 9 geven!

Meer resultaten