Aansprakelijk stellen: de betekenis

In het leven maken we allemaal fouten. Maar wanneer een bedrijf of persoon daarbij schade toebrengt aan een ander, is deze daarvoor mogelijk aansprakelijk. En zo ja, dan is hij of zij in de meeste gevallen verplicht om deze schade te vergoeden.

Iemand verantwoordelijk stellen voor schade, kan volgens de wet op verschillende gronden, bijvoorbeeld door:

 • een onrechtmatige daad zoals een verkeersongeval, vernieling, beschadiging en geweld;
 • risicoaansprakelijkheid zoals voor gebrekkige zaak of opstal, schade door werknemers, door kinderen of dieren;
 • werkgeversaansprakelijkheid voor schade, die tijdens het werk door de werknemer is opgelopen.

Heeft u letselschade opgelopen? Voordat kan worden overgegaan tot een schadevergoeding, het indienen van een schadeclaim bij letselschade of het claimen van smartengeld, zijn er eerst een aantal zaken die moeten worden vastgesteld.

Iemand aansprakelijk stellen: hoe werkt het?

Wilt u iemand verantwoordelijk stellen voor uw opgelopen letselschade? Verzamel alvast zoveel mogelijk bewijs. Denk aan:

 • foto’s, video’s of een situatieschets van de schade voor en na het voorval;
 • contactgegevens van zowel de dader als eventuele getuigen;
 • medische informatie met betrekking tot uw letsel;
 • betaalbewijzen en bonnetjes van de gemaakte kosten en schade na het voorval;
 • een aanrijdings- of schadeformulier, eventueel politierapport of rapport van de arbeidsinspectie.

Laat u adviseren

ArbeidsletselAdvocaten kijkt graag waar we u kunnen helpen, om zo de stress die u ervaart na het ongeval te verminderen. Weet dat u er niet alleen voor staat. Wij nodigen u graag uit voor een gratis adviesgesprek.

Aan de orde komen:

 • wat is er gebeurd?
 • hoe kunt u iemand aansprakelijk stellen?
 • wat zijn uw kansen op een vergoeding?

Dit vertellen klanten over ons:

Bekijk alle reviews

Wij staan voor u klaar

Als letselschade advocaten begrijpen wij de impact op uw leven en helpen wij graag uw schade te claimen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel 013-463 37 77 of stuur ons een bericht:

"*" geeft vereiste velden aan

Aansprakelijk stellen tegenpartij

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij gebeurt meestal door het zenden van een (aangetekende) brief of een e-mailbericht. Hierin geeft u aan dat u deze persoon aansprakelijk stelt en dat hij/zij de door u geleden en nog te lijden (letsel)schade dient te vergoeden. Verder vraagt u meestal om de aansprakelijkstelling door te sturen aan zijn/haar verzekeraar, zodat daarmee de schade kan worden geregeld.

Indienen van een schadeclaim bij letselschade

Wie aansprakelijk kan worden gesteld, bij het indienen van een schadeclaim bij letselschade, hangt af van het type ongeval. Veel voorkomende ongevallen zijn:

 • De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval ligt meestal bij de werkgever. Uw werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werksituatie. Bij een ongeval in de werkomgeving kan het zijn dat er niet aan deze verplichting is voldaan en kunt u dus een schadeclaim voor letselschade indienen.
 • Aansprakelijkheid bij een verkeersongeval is anders geregeld. Het gemotoriseerd verkeer is bij een aanrijding in principe altijd aansprakelijk ten opzichte van een zwakke verkeersdeelnemer (fietser of voetganger). Los van een eventueel percentage eigen schuld bij de zwakke verkeersdeelnemer. Bij een aanrijding tussen gemotoriseerd verkeer hangt de aansprakelijkheid af van de overtreding van verkeersregels.

Over ArbeidsletselAdvocaten

Wij zijn een team van letselschade advocaten in het hart van Noord-Brabant. Onze ervaren specialisten staan slachtoffers bij. Onze advocaten begrijpen dat naast fysieke schade, een ongeval ook emotionele en financiële impact heeft. Wij bieden daarom persoonlijke en professionele ondersteuning, recht uit het hart. Ons kantoor is gevestigd in Tilburg. Maar voor alle slachtoffers uit Noord-Brabant komen we ook graag bij u thuis. Met ons aan uw zijde krijgt u de hulp die u nodig heeft om uw letselschade rechtvaardig te laten vergoeden.

Meer over ons

Als letselschade advocaten staan wij voor u klaar

Direct gratis advies of een second opinion

Vertel uw verhaal Bel 013-463 37 77