Procederen: een rechtszaak aanspannen

Vaak wordt een letselschadezaak door onderhandelen en in overleg geregeld. Meestal gebeurt dit met een verzekeringsmaatschappij. Soms bereikt u een punt waarop u merkt dat u het samen met de aansprakelijke partij of zijn verzekeraar niet eens wordt. Dit kan zijn over bijvoorbeeld (de mate van) de aansprakelijkheid of de hoogte van de schadevergoeding. Naast mediation is een rechtszaak aanspannen dan nog de enige optie.

Alleen advocaten zijn in beginsel bevoegd én opgeleid om te procederen. Zogenaamde letselbureaus en andere letselspecialisten of -juristen niet!

Wat is een rechtszaak?

Van een rechtszaak is sprake als er een juridische procedure wordt gestart, waarbij een probleem aan de rechter wordt voorgelegd. Met andere woorden: u gaat procederen. De rechter hakt dan uiteindelijk de knoop door met een uitspraak. En de uitvoering van deze uitspraak kunt u vervolgens in de praktijk afdwingen door bijvoorbeeld een deurwaarder in te schakelen.

Wij staan voor u klaar

Als letselschade advocaten begrijpen wij de impact op uw leven en helpen wij graag uw schade te claimen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel 0800 - 220 2200 of stuur ons een bericht:

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe werkt procederen?

Procederen is nooit fijn, maar is soms noodzakelijk. Letselschadezaken komen meestal terecht bij de kantonrechter of de civiele (oftewel handels) kamer van de rechtbank. In hoger beroep is één van de vier gerechtshoven bevoegd. En tenslotte kan in cassatie worden gegaan bij de Hoge Raad. Er zijn ook verschillende soorten procedures: de deelgeschilprocedure, een kort geding of een bodemprocedure.

Stappenplan procederen

Ieder type procedure heeft een iets ander stappenplan.  Een zogenaamde bodemprocedure verloopt als volgt:

1. Dagvaarding: is een officieel schriftelijk stuk, waarin u uitlegt wat u wilt en wat het conflict is.

2. Conclusie van antwoord: in dit schriftelijk stuk kan de tegenpartij reageren.

3. Comparitie van partijen: vervolgens komt er meestal een zitting waarbij de rechter u zal vragen samen tot een passende oplossing te komen. Komt er een schikking?

worden via een proces-verbaal de gemaakte afspraken vastgelegd.

4. Conclusie van repliek en dupliek: eiser en gedaagde mogen soms van de rechter nogmaals hun zaak schriftelijk toelichten.

5. Vonnis: dit is de uitspraak van de rechter. In het vonnis legt de rechter uit hoe het vonnis tot stand is gekomen en doet hij/zij de uitspraak.

6. Eventueel hoger beroep: als u of de tegenpartij het niet eens is met het vonnis, is er een termijn van drie maanden om in hoger beroep te gaan.

Over ArbeidsletselAdvocaten

Wij zijn een letselschade advocatenkantoor in Tilburg. Onze ervaren specialisten staan slachtoffers bij. Ons team begrijpt dat naast fysieke schade, een ongeval ook emotionele en financiële impact heeft. Wij bieden daarom persoonlijke en professionele ondersteuning, recht uit het hart van Noord-Brabant. Voor cliënten uit de regio komen we ook graag bij u thuis. Met ons aan uw zijde krijgt u de hulp die u nodig heeft om uw rechtvaardige compensatie te claimen.

Meer over ons

Als letselschade advocaten staan wij voor u klaar

Direct gratis advies of een second opinion

Vertel uw verhaal Bel 0800 - 220 22 00

Resultaat

Wij zijn zeer tevreden over de manier waarop Arbeidsletsel Advocaten onze zaak heeft afgehandeld. Niet alleen dat vlot de juiste dingen werden gedaan maar ook omdat de informatie die wij gaande het proces kregen prima in orde was. Mijn man en ik willen jullie kantoor graag een 9 geven!

Meer resultaten